Zpět na články
5. 4. 2024

Vít Endler, CEO Fingoodu hodnotí své investiční portfolio

Detailní pohled na to, jak se vyvíjí mé portfolio na Fingoodu, jaké jsem udělal investice, kolik peněz z jistiny se mi vrátilo a jaké procento z mých investic se řeší na oddělení vymáhání (neboli workoutu).


Celkové statistiky

Celkově jsem se dostal přes 3 mil. investovaných korun v 228 investicích. Dokončených investic mám 64, aktivních investic 164. Investic, které řeší vymáhací (workout) tým Fingoodu mám ve svém portfoliu 42 (velká část z tohoto počtu investic je za skupinou pana Marka Skubidy, kde došlo k prodeji pohledávky a pak jsou tam i opožděné splátky, které budou narovnány). Víc k problematice mého portfolia řekne procentuální pohled.



















Celkové investice mě řadí na 111. místo mezi investory Fingoodu, do první stovky mi tak ještě trochu chybí. Ale v celkovém počtu investic jsem v první desítce, konkrétně na 7. místě. Řadím se k nejvíce diverzifikujícím investorům.

V aktivních investicích mám nyní zainvestováno 2 215 500 Kč, z toho mám:

  • 2,4 % investic po splatnosti (zde předpokládám zaplacení během následujících dnů/týdnů)
  • 1,9 % je ve vymáhání workout týmu Fingoodu a zde očekávám že se většina vyřeší v časovém horizontu týdnů
  • 0,9 % je v soudním vymáhání, zde je to již bohužel na české justici a vyřešení očekávám spíše v řádu měsíců

Mé portfolio je tedy velmi diverzifikované, snažím se k investicím přistupovat portfoliově a nedělat tvz. „cherry picking” (vybírání pouze těch nejvýnosnějších investic). Hrubý vážený výnos mého portfolia je 11,18 %. Pokud odečtu poplatky Fingoodu, pak se dostávám na 10,17 %. Věřím vymáhacímu týmu Fingoodu, a tak předpokládám, že investice, které budu odepisovat budou tvořit méně než 1 %. Můj čistý výnos se tak bude pohybovat v rozmezí 9-9,5  %, což beru jako krásný výsledek.



Jak jsem investoval v Q1 2024

V prvním kvartále tohoto roku jsem provedl jsem 37 investic v celkové hodnotě 366 500 Kč má průměrná investice je tedy cca 10 000 Kč.

V celkovém objemu za kvartál jsem na 153. místě v počtu investic jsem na 25. místě. Proti celkovým statistikám trochu propad, ale pořád platí má strategie vysoké diverzifikace.

Po splatnosti mám investice do Sweet Home Boost a zde čekám napravení splátek v horizontu nejbližších dní.

Průměrná výše hrubého úroku je 11,46 % p.a. Snažím se tak si zafixovat sazby na úrovni 11-12 %. S vědomím toho, že tyto sazby budou postupně klesat, ale úrokové sazby budou klesat na všech aktivech.

Předpokládám tedy že budu držet v průběhu roku tempo investic tzn. cca 10 investic/ měsíčně v částce cca 10 tis. Kč na investici. V mé investiční peněžence mám pro tento rok připraveno cca 1-1,2 mil Kč, které bych na Fingoodu chtěl proinvestovat, očekávám díky klesajícím sazbám snížení mého průměrného výnosu.


Chci investovat do firem, které mají s Fingoodem domluvené rámcové smlouvy na dlouhodobé projekty tzn. např. projekt Marica, Vinná alej, nebo spolupráce se skupinou pana Suchánka (projekt Forest Graden a další projekty) a přicházejí spolupráce na Rezidenci Lesík. Jedná se o kvalitní projekty a Fingood je zde jako jediný financující subjekt celého projektového financování. Tyto investice budu doplňovat jednotlivými projekt, chci se také soustředit i na jiné, než developerské projekty abych ještě více diverzifikoval. Diverzifikace je pro mě důležitější než celkový výnos, protože tím ve finále dosáhnu vyššího výnosového procenta.


Vítek Endler, Ředitel a spolumajitel Fingood.cz


Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články