Zpět na články
26. 2. 2024

3 ZLATÁ PRAVIDLA ÚSPĚŠNÉHO INVESTORA V ROCE 2024

Investování může být vzrušující a zábavná cesta k dosažení finančních cílů. Existují základní pravidla, kterých se drží zkušení investoři i v turbulentních dobách a která vám pomohou maximalizovat výnosy a minimalizovat rizika. 

Pojďme se podívat na tři zlatá pravidla pro úspěšné investování, která se vám budou hodit nejen v roce 2024.

Diverzifikace portfolia

Nelze začít ničím jiným než otřepaným příslovím „nevkládej všechna vejce do jednoho košíku“, které je v investování neocenitelnou radou. Diverzifikace znamená rozložení investic mezi různé finanční nástroje, odvětví nebo geografické oblasti. Při investování do firemních úvěrů dosáhnete velmi vysokého zhodnocení, ale vyplatí se rozložit své investice mezi projekty z různých odvětví i lokalit. Tím se snižuje riziko, že ztráty v jedné oblasti způsobí velké ztráty celého portfolia. Diverzifikované portfolio může lépe čelit tržním turbulencím a poskytovat stabilnější dlouhodobé výnosy.

Pozor také na nadměrnou diverzifikaci. Rčení všeho dobrého s mírou platí i zde. Přílišná diverzifikace v investování může vést k naředění potenciálních výnosů, protože investice do velkého množství aktiv může snížit vliv vysokovýnosových investic na celkovou výkonnost portfolia. Navíc, správa velmi diverzifikovaného portfolia může být složitější a nákladnější, což může snížit efektivitu investiční strategie. 

Investice s dlouhodobým horizontem

Investování není sprint, ale maraton, aspoň pokud chcete uspět a nehledáte zkratky s “jistotou” zhodnocení blížící se sázce v loterii. Mít dlouhodobý investiční horizont vám umožní přečkat  různé krátkodobé výkyvy a těžit z potenciálního dlouhodobého růstu. To také znamená, že je důležité začít investovat co nejdříve, investovat pravidelně a znovu reinvestovat výnosy.

Investování do firemních úvěrů je jedním z nástrojů, který vašemu portfoliu pomůže k nadstandardním a fixním výnosům (tzn. předem víte, kolik vyděláte). Výhodou je, že si můžete volit z projektů se splatností v řádu měsíců až po projekty se splatností několik let a zajistit si tak nadstandardní výnosy i v době, kdy budou úrokové sazby (a tedy zisky investorů) mnohem níže než dnes.

Emoce stranou

Mnoho investorů se nechává vést emocemi, jako jsou strach a nebo chamtivost, což vede k nevhodným rozhodnutím v nepravý čas. Vzpomeňte si na hromadné výprodeje akcií v panice během tržního poklesu nebo nadměrné investování do "horkých" akcií bez pečlivého zvážení - oboje vám přinese jen bolehlav a ztráty. 

Klíčem k úspěchu je mít jasnou investiční strategii a držet se ji i v nestabilních obdobích. Investujte dlouhodobě, pravidelně a nenechte se vykolejit občasnými zaškobrtnutími trhu. Pokud jste diverzifikovaní a vynecháte emoce, maximalizujete své zisky. 

Ke správnému rozhodnutí při výběru projektů, do kterých investujete, pomáhá na Fingoodu nejen detailní popis každého projektu tzv. lidskou řečí, ale i řeč čísel a analýza našeho zkušeného risk oddělení. Napoví i rating projektu a rating společnosti, který transparentně shrnuje rizikovost.


Hlavní je začít a vytrvat

Dodržováním těchto tří zlatých pravidel – diverzifikací portfolia, zaměřením se na dlouhodobý horizont a pravidelným investováním – můžete zlepšit své šance na úspěšné investování. Pamatujte, že každá investice nese určitá rizika, a proto je důležité dobře pochopit, do čeho investujete, a zvážit svou toleranci vůči riziku. Zamyslete se nad svými krátkodobými i dlouhodobými cíli  a zkuste je promítnout do své investiční strategie. Díky tomu pro vás bude jednodušší setrvat na stanovené cestě a neodklonit se ve chvílích, kdy se investičním světem začne šířit nervozita.


REGISTROVAT SE A ZAČÍT INVESTOVAT


Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články