Zpět na články
30. 11. 2023

Vydělá vám více anuitní nebo balonové splácení? Hlavní rozdíly a výhody

Anuitní i balónový způsob splácení mají svá kouzla. Znáte však podrobně jejich hlavní výhody a v čem se od sebe liší? Na platformě Fingood se můžete setkat oběma způsoby splácení. V tomto článku si přiblížíme jejich hlavní výhody a rozdíly. 

Anuitní splácení

Dalo by se říct, že je to starý známý z bankovního světa. Kdo se ve svém životě setkal se splátkou hypotéky, ten se setkal také se s tímto typem splácení. Jedná se totiž o nejrozšířenější způsob splácení dluhu. 

Jak toto splácení vypadá?

Anuitní splátky jsou mezi investory velmi oblíbené a není se čemu divit. Oproti balónovým nabízejí jistotu postupného splácení jistiny (neboli investované částky). 

Každý měsíc tak investorům přistane do peněženky část jistiny a spolu s ní úrok. Zpočátku tvoří úrok významnou část celkové splátky, pak se postupně neustále snižuje z důvodu postupného snižování jistiny

Díky tomu se rozkládá riziko případné ztráty do každé splátky a každým měsícem se snižuje.


Anuitní splátka = jistina + úrok


Jaké jsou výhody?

Především jistota a předvídatelné cashflow a také minimalizace rizika. Díky pravidelné výplatě jistiny se ukrajuje z rizika ztráty investice. Pokud by se projekt dostal do problémů v konečné fázi splácení, investoři již budou mít splacenou většinu své vložené investice.

Tipy na anuitní investice:

Jaká společnost typicky žádá o anuitní splátky

Tento typ splácení naleznete u společností, které mají dostatečné cash flow. Typicky jsou to zavedené společnosti, které využívají investici pro svou expanzi nebo jako provozní úvěr. 


Balonové splácení

S rostoucím počtem developerských projektů roste také podíl balonového splácení. Důvod je prozaický, splátka jistiny. 

Jak toto splácení vypadá?

Narozdíl od anuitního splácení je tento způsob definován splácením pouze úvěrů. Jistina je splatná až s poslední splátkou celého úvěru a v průběhu splácení se nezmenšuje. 


Balonová splátka = úroky

Poslední splátka úvěru = úroky + jistina

Jaké jsou výhody?

Bezesporu vyšší výnos, který je ovšem vykoupen vyšší rizikem. Hlavním důvodem je to, že jistina se vyplácí až s poslední splátkou. 

Jaká společnost typicky žádá o balonové splátky?

Tento způsob splácení je oblíbený mezi developerskými a nemovitostní projekty. To hlavně proto, že tyto společnosti generují zisk až na konci svých projektů, kdy prodávají typicky prodávají vybudované nemovitosti.


Pro jaký způsob splátek se tedy rozhodnout? Ve světě investic neplatí černá a bílá, proto je nejlepší ve svém portfoliu kombinovat oba typy splácení.

Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články