Zpět na články
21. 2. 2024

Rozšiřujeme nabídku o floatové sazby

Float, neboli floatová sazba, jak název napovídá, je sazba pohyblivá v čase. Jde o alternativu k úvěrům s fixní sazbou, díky které se na Fingood dostane zase o něco pestřejší nabídka společností. Jak budou vypadat úvěry s těmito sazbami a co to znamená pro investory?

Situace na finančním trhu způsobuje u mnoha firem odklad plánovaných investic právě z důvodu ceny peněz. Jedná se zpravidla o společnosti s kvalitním finančním řízením, které by pro naše investory byly velmi zajímavé. Díky zavedení úvěrů s floatovou sazbou se Fingoodu podaří oslovit i tyto společnosti.

Jak float funguje?

Floatová sazba je stanovována vždy na měsíční bázi. Při načerpání úvěru firemním klientem vychází z referenční sazby PRIBOR (k 15. dni v měsíci) a k ní je připočtena marže. Stanovena bude také maximální a minimální výše výnosu. Nikdy se nestane, že by výnos z floatové investice klesl pod sazbu PRIBOR a naopak se nestane, že výnos ‚‚vystřelí‘‘ do závratných výšin (např. výnos 15 % p.a.). 

Tento výpočet se opakuje automaticky každý měsíc a investor i úvěrový klient vždy ví, jaká je aktuální sazba u daného projektu.


Jaký je rozdíl mezi floatovou a fixní sazbou?

U fixní sazby předem víte, jaký bude výnos z vaší investice. Po celou dobu trvání se výše sazby nemění a je jedno, jestli investujete na 12 nebo 36 měsíců. Zafixujte si výnos 11 % s aktuální nabídkou investičních příležitostí>>

Oproti tomu se floatová sazba vyvíjí dle aktuální tržní situace. V praxi to znamená, že jeden měsíc může být výnos z vaší investice 12 % a další měsíc klesnout na 11 %. 

Co je to PRIBOR?

PRIBOR je zkratka pro anglický termín „Prague Inter Bank Offered Rate“. V jednoduchosti jde o průměrnou úrokovou sazbu, za kterou si banky mezi sebou půjčují peníze.

Jaký je aktuální PRIBOR?

Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články