Zpět na články
26. 2. 2024

5 CHYB, KTERÉ VÁS PŘI INVESTOVÁNÍ BUDOU STÁT PENÍZE

Čím dřív se smíříte s tím, že k bohatství se nelze prošetřit, tím líp. To ale neznamená rezignovat a všechny volné peníze bezmyšlenkovitě prohýřit - tudy cesta nevede. Vhodnou cestou k ochraně hodnoty peněz před inflací je investování.

Začít je dnes jednodušší než kdy dříve a výnosy umí být velmi zajímavé, tak proč tolik investorů často selže na své cestě k finanční nezávislosti? Na vině jsou často nedostatečné znalosti, emocionálního rozhodování nebo nedostatečná (ale i přehnaná!) diverzifikace. 

Vyhněte se těmto 5 chybám, kterých se investoři dopouštějí a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.


1. Nedostatečná (nebo přehnaná) diverzifikace

Jednou z klíčových chyb je nedostatečná diverzifikace investičního portfolia. Mnoho investorů klade všechny své peníze do několika málo investic nebo dokonce jediné investice, čímž výrazně zvyšují riziko v případě neúspěchu. Diverzifikace, neboli rozložení investic do různých typů aktiv nebo geografických oblastí, pomáhá snižovat riziko, protože negativní vývoj jedné investice může být vyvážen pozitivním vývojem jiné. K čemu je vám investovat do 3 firem, pokud všechny působí na stejném trhu, mají podobný produkt pro stejnou cílovou skupinu a podléhají stejným geografickým, demografickým nebo politickým vlivům?

Pozor také na nadměrnou diverzifikaci. Rčení všeho dobrého s mírou platí i zde. Přílišná diverzifikace v investování může vést k rozředění potenciálních výnosů, protože investice do velkého množství aktiv může snížit vliv vysokovýnosových investic na celkovou výkonnost portfolia. Navíc, správa velmi diverzifikovaného portfolia může být složitější a nákladnější, což může snížit efektivitu investiční strategie. 

Zkuste na Fingoodu investovat do firem z různých odvětví, z různých lokalit a udržujte tak své portfolio racionálně rozložené.


2. Přehlížení poplatků

Mnozí investoři přehlížejí vliv poplatků na jejich celkové výnosy. I zdánlivě nízké správcovské nebo transakční poplatky mohou v dlouhodobém horizontu výrazně snížit čistý výnos. Důležité je tedy vybírat investiční nástroje s nízkými poplatky a být si vědom všech nákladů spojených s investováním. 

Na Fingoodu platí investoři pouze jeden férový poplatek ve výši 9 % z výnosu, což je méně než 1 % z celkového vkladu. Poplatek platíte pouze ve chvíli, kdy skutečně vyděláváte. Vedení účtu i registrace jsou zcela zdarma.


3. Emocionální rozhodování

Mnoho investorů se nechává vést emocemi, jako jsou strach a nebo chamtivost, což vede k nevhodným rozhodnutím v nepravý čas. Vzpomeňte si na hromadné výprodeje akcií v panice během tržního poklesu nebo nadměrné investování do "horkých" akcií bez pečlivého zvážení - oboje vám přinese jen bolehlav a ztráty. 

Klíčem k úspěchu je mít jasnou investiční strategii a držet se ji i v nestabilních obdobích. Investujte dlouhodobě, pravidelně a nenechte se vykolejit občasnými zaškobrtnutími trhu. Pokud jste diverzifikovaní a vynecháte emoce, maximalizujete své zisky.


4. Nedostatek trpělivosti

Investování je dlouhodobá hra, a nedostatek trpělivosti je častou chybou. Mnozí investoři očekávají rychlé zisky a často mění své pozice, což vede k vyšším transakčním poplatkům a může zamezit využití dlouhodobého růstového potenciálu. Trpělivost a disciplína jsou klíčové pro dosažení dobrých výsledků.

Proto u nás najdete investice s horizotem (splatností) od několika měsíců až po několik let v závislosti na potřebách každé financované firmy nebo projektu. 


5. Nedostatečné ověřování informací

Investování bez dostatečných znalostí nebo výzkumu je jako plavba bez kompasu. Mnozí investoři vkládají peníze do investic, kterým nerozumějí nebo sledují tipy bez důkladného ověření. Jistě, je v pořád kunechat si poradit někým zkušenějším, kdo se v dané oblasti úspěšně pohybuje, ale v dnešní záplavě samozvaných finfluencerů a zaručených tipů nemusí být lehké se vyznat.

TIP: Pokud někdo dává veřejně investiční tip, který se zdá smysluplný a na první pohled na něm není nic špatně, podívejte se na historií obdobných tipů, které dával třeba před rokem a porovnejte je se skutečností. Rok je poměrně dlouhá doba, kdy by již mělo být zřejmé, zda se jednalo o kvalitní doporučení. Nikdo není neomylný, ale pokud se někdo rozhodne dávat investiční tipy týkající se peněz jiných lidí, je potřeba zůstat obezřetný.

Na Fingoodu každý projekt pečlivě popisujeme, a to jak lidskou řečí, tak řečí čísel. Před každou investicí si tak můžete sami vyhodnotit, jestli se daný projekt hodí do vaší strategie a portfolia. Napomůže i sledování ratingu. Pokud je cokoliv nejasné, vždy mají investoři možnost zeptat se na konkrétní detaily projektu naší zákaznické podpory.


Hlavně začít

Chyby při investování jsme si pojmenovali, ale tou největší chybou je nezačít vůbec. Neodkládejte své investice, dostatečně diverzifikujte, investujte pravidelně, emoce nechte stranou a radujte se z výsledku. 

Ve Fingoodu se vždy snažíme nabídnout investorům ty nejzajímavější projekty se zajímavým zhodnocením a co nejnižší mírou rizika. Investujete do prověřených firem s historií a pečlivou analýzou rizik provedenou naším týmem profesionálů s mnohaletou zkušeností z bank. 

Proto s námi tisíce investorů investují mnoho let a získali jsme jako jedna ze 3 tuzemských platforem crowdfundingovou licenci ČNB.


REGISTROVAT SE A ZAČÍT INVESTOVAT

Články, které by Vás mohly zajímat

Najdete zde klíčové informace a odborné rady pro chytré investování, vše pohromadě na jednom místě.
Zobrazit všechny články